vrijdag 25 december 2015

Nieuwsbrief van André De Witte (Bispo de Ruy Barbosa)

Beste Familie, Goede Vrienden, 

“Op de klimaatconferentie in Parijs is het  eerste wereldwijde klimaatakkoord ooit,  'Paris Agreement',  goedgekeurd.   Alle landen die deelnamen aan de klimaattop engageren zich om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden” lees ik. “Als dat maar lukt”, denk ik. Want de algemene indruk, die ik deel met de mensen rondom mij, is dat het dit laatste jaar meer dan 2 graden warmer is dan alle voorgaande. Dit terwijl we weer één van de grote historische droogteperiodes beleven.  En zonder de ASA – Articulação do Semiárido die met het overheidsgeld van het Project “ Een miljoen cisternen voor het Noordoosten” al voor bijna 600.000 cisternen van 15.000 liter , voor opvang van drinkwater, en bijn 100.000 van 50.000 liter, voor productie (irrigatie) heeft gezorgd  waren de gevolgen niet te overzien geweest. Ongetwijfeld erger dan 30 jaar geleden toen er van een genocide werd gesproken, want de regering, die wist van de droogteperiode die in een historischa cyclus op komst was, had geen voorzorgen genomen. Is het nu voor mens en dier minder erg,  de São Franciscostroom  is er nog nooit zo erg aan toe geweest; de toeristische Chapada Diamantina werd gteisterd door dagenlange – criminele – branden. en ook onze Serra do Orobó in Ruy Barbosa werd niet gespaard.


Op 8 december, 50 jaar na het afsluiten van het Concilie Vaticanum II, met de symbolische opening van de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, heeft Paus Franciscus het Heilig Jaar van de Barmhartigheid geopend, een Buitengewoon Jubileumjaar, dat eindigt op 20 november 2016, Hoogfeest van Christus, Koning van het Heelal.
In de verschillende bisdommen van de wereldkerk werd op 13 december de Deur van de Barmhartigheid, de hoofddeur van de kathedraal, plechtig geopend. Padre Carlos, de Pastoor van onze kathedraal – die volgend jaar President wordt van ons priesterseminarie – was mijn officiële afgevaardigde, want van 10 tot 15 december had ik vergadering, eerst in Brasília en nadien van de Coördinatie van de Pastorale Grondcommissie in Goiânia .

We verkozen de de barmhartige liefde van de Vader voor ieder van ons op de kathedraaldeur uit te beelden, niet met het officiële logo maar met een traditionele figuur van de Goede Herder.

Beste Familie en Vrienden, het wordt nog een druk programma hier met enkele vormselvieringen en het bezoek van Bisschop Massimo van Reggio Emilia, en, zo te zien, na de viering van het Gouden Huwelijksjubileum van mijn zus Clairette en Emiel (030/1) even druk gedurende mijn kort verblijf in België (tot 18/01).

Aan u allen heel hartelijk dank voor uw mee-leven, mee bidden, interesse en steun.
                   Zalig Kerstfeest en gezegend en gelukkig 2016. Misschien tot ziens in België!?


Geen opmerkingen: