zondag 3 januari 2016

A esperança é a ultima que morre....

"Hoop is het laatste wat sterft..spreuk uit het Noordoosten van Brasil."
Er is van alle soorten nieuws. Goed en minder goed. Eerst het minder goede. 
Dat gaat over mijzelf. Ik lijd nog altijd an de gevolgen van de chikungunya. Dat is een tropische ziekte die overgebracht wordt door een kleine mug, de tijgermug of aedes egypti. De ziekte komt van ver, vanuit Tanzania. Ze werd voor het eerst gesignaleerd in 1954 en is nu ook in Brazilie beland na eerst in India en Oceanie te zijn opgedaagd.Geen welkom bezoek voor Brazilie waar de ziekte nu endemisch is geworden, dat betekent dat ze zal blijven.
De enige oplossing is de tijgermug uitroeien maar dat is praktisch ondoenbaar. De mug brengt nu vier ziektes over: gele koorts, dengue, chikungunya en zica. Chicungunyu betekent: “krom lopen”. En dat is letterlijk op te nemen, je loopt er krom van en alle gewrichten doen pijn.Het vervelendste zijn de pijnen in de handen, je kan niets meer vasthouden. Er zij al een aantal borden en glazen uit mijn handen gevallen. Dat is niets, scherven brengen geluk zegt men. Het vervelende is dat ik nauwelijks kan typen.
De ziekte is niet gevaarlijk maar komt steeds weer terug, ineens, zonder voorafgaande signalen. Duur van deze traktatie: zes maanden. Dus ik heb nog twee maanden chicungunya  voor de boeg. We zullen de deugd van het geduld wat inoefenen. 
Tot daar het slechte nieuws. (zie volgend bericht ;-) )

Geen opmerkingen: